Promjene kao osnova kvaliteta i poslovnog uspjeha

Promovišući lokalnu ekonomiju u NLB banci teže i širem održivom cilju - poboljšanju kvaliteta života u regionu u kome posluju. NLB je tradicionalno inovativna banka i snažno će se oslanjati na ovaj kvalitet u narednom periodu. Preduslov za to je da što bolje razumije zahtjeve klijenata, zbog čega će još više biti otvorena za njihove prijedloge i konstruktivne kritike

Svjetski uticajan finansijski magazin Euromoney proglasio je sredinom godine NLB za najbolju banku u Crnoj Gori. Članica Upravnog odbora ove respektabilne finansijske institucije Lana Đurasović kaže da je ta nagrada potvrda ispravne poslovne filozofije uprave banke, ali i da nije iznenađenje jer su u posljednjih godinu dana premašeni ciljevi i planovi u svakom poslovnom segmentu, što je rezultiralo i odličnim finansijskim ishodom. Đurasović ističe da je NLB banka A. D. Podgorica prva komercijalna banka koja se pridružila Programu podrške Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj „Žene u biznisu”, te da imaju odlična iskustva sa ženama koje su vlasnice biznisa ili upravljaju kompanijama. Dodaje i da u NLB banci slušaju, razumiju i uvažavaju finansijske potrebe klijenata, društva i lokalne zajednice u cjelosti, te da kao rezultat toga grade dugoročne odnose bazirane na povjerenju, stručnosti, izvrsnosti i brzini usluge.

Euromoney proglasio je NLB za najbolju banku u Crnoj Gori. Šta ovo priznanje za vas znači i koje perspektive otvara za vaše klijente?

Možemo reći da smo posljednjih 12 mjeseci prevazišli postavljene ciljeve i ostvarili rezultate iznad planiranih u svakom poslovnom segmentu, što je posljedično dovelo i do rekordnih finansijskih rezultata. Posebno ohrabruje činjenica što ovakave performanse imamo neposredno nakon integracije sa Komercijalnom bankom, u jednoj veoma izazovnoj godini, obilježenoj neizvjesnom geopolitičkom i makroekonomskom perspektivom.

U NLB-u ne bojimo  se promjena, naprotiv – težimo da se stalno mijenjamo, njegujući princip cjeloživotnog učenja kako bismo postali bolji, otvoreniji i inovativniji.Aktivno promovišemo postojeće i razvijamo nove digitalne kanale, edukujemo klijente, savjetujemoim zdrave finansijske izbore, poput online kupovine naše polise osiguranja, upotrebe mobilnog novčanika i mobilnog i veb-bankarstva, ponudu kreditnih proizvoda online i na mjestu trgovine, uvijek nastojeći da budemo tamo gdje su naši klijenti.

Integracijom s Komercijalnom bankom postali smo druga najveća banka na tržištu po ukupnoj aktivi, sa vidljivim rezultatima ove sinergije. Zbog svega navedenoga Euromoney nagrada za najbolju banku u 2022. godini, nije bila iznenađenje za nas – stigla je kao potvrda da je ovaj tim na pravom putu.

Česta ocjena komercijalista NLB banke jeste da su žene u biznisu urednije i odgovornije u izmirivanju obaveza i planiranju investicija

Iza NLB jeste uspješna poslovna godina. Koji su vaši prioriteti u narednom periodu?

Mi smo tradicionalno inovativna banka i snažno ćemo se oslanjati na ovaj svoj kvalitet i u narednom periodu. Preduslov za to je da što bolje razumijemo zahtjeve klijenata, zato ćemo biti još više otvoreni za njihove prijedloge i konstruktivne kritike. Slušamo, razumijemo i uvažavamo finansijske potrebe klijenata, potrebe društva i lokalne zajednice u cjelosti, u nastojanju da postignemo dugoročne odnose bazirane na povjerenju, stručnosti, izvrsnosti i brzini usluge. Ovo su  atributi na kojima ćemo i dalje da radimo, kako bismo opravdali lojalnost kojom nas klijenti nagrađuju –  poboljšavaćemo korisničko  iskustvo, unapređivati  digitalne servise i optimizovati procese, što će nas učiniti bržim i efikasnijim.

Treći put ste raspisali konkurs za male lokalne biznise #OkvirPomoći, u okviru koga će NLB grupa podržati realizaciju tri najbolje regionalne ideje za održivo poslovanje. Zašto su važni projekti ovoga tipa? 

Ovogodišnjim Okvirom Pomoći NLB grupa je imala namjeru da naglasi značaj održivog poslovanja i principa cirkularne ekonomije u savremenom ekonomskom ambijentu. Ovaj region svijetu je ponudio odgovore na brojne izazove kroz istoriju. Grupa snažno vjeruje u potencijal ljudi sa ovih prostora i zato nudimo #OkvirPomoći onim kompanijama koje ovom regionu daju priliku – za održivost i budućnost. Održivost u najširem smislu te riječi – ne samo u ekološkom aspektu nego i u socijalnom i upravljačkom aspektu, već je postala bit našeg poslovanja.

Već smo odabrali deset sjanih lokalnih kompanija koje sa svojim održivim biznis idejama mogu biti konkurentne daleko izvan granica Crne Gore. Ove kompanije će se direktno plasirati u veliko regionalno finale, u kome će se u trci za tri prve nagrade, fonda vrijednog 100.000 eura, naći ukupno 60 održivih ideja, odnosno 60 malih biznisa sa šest tržišta na kojima NLB grupa posluje. Izuzetno smo ponosni na ove kompanije koje dokazuju da ovo jeste region pun prilika, te da može mnogo toga da ponudi – od kvaliteta života do znanja i inovativnih ideja. Vjerujemo da je ovaj region i danas sposoban da ponudi izvanredna, održiva rješenja, zbog čega je NLB grupa pokrenula treći #OkvirPomoći, koji nudi priliku svim preduzetnicima i kompanijama sa vizijom za „nešto više”– onima koji se nadaju, koji stvaraju bolje sjutra i donose inovacije za održivo poslovanje.

Šta crnogorski biznisi dobijaju učešćem u ovom projektu i mogućim plasmanom?

Promovišući lokalnu ekonomiju, u NLB-u težimo i širem održivom cilju – poboljšanju kvaliteta života u regionu u kome radimo i koji je naš dom. Shodno tome, projekat se istovremeno odvija u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Deset najboljih regionalnih ideja ili projekata iz Crne Gore dobiće mogućnost da iskoriste set bankarskih povoljnosti i kvalifikovaće se za drugi krug u kojem će regionalni žiri izabrati tri regionalna pobjednika – od ukupno 60 održivih ideja sa šest tržišta na kojima NLB grupa posluje.

Pobjednici će dobiti finansijsku podršku (50.000 eura za prvo mjesto, 30.000 eura za drugo mjesto i 20.000 eura za treće mjesto) i osmočasovno besplatno stručno savjetovanje o uspješnom uvođenju održivog poslovanja u strateške i operativne procese kompanije, od strane konsultantske kuće Deloitte.

Svi crnogorski finalisti dobiće dodatnu podršku u vidu promocije putem komunikacionih kanala NLB banke A. D. Podgorica i medijskih partnera projekta #OkvirPomoći – Bloomberg Adria, Pro Plus i Europlakat – na nivou regije, i Metropolis Media, Portal Bankar, Nova M TV, RTCG –u Crnoj Gori.

Takođe, svi crnogorski finalisti dobiće mogućnost da iskoriste posebne povoljnosti za kredite za pravna lica, besplatnu instalaciju e-commerce servisa i tehničku podršku u izradi veb-sajta, besplatni zakup na 12 mjeseci jednog standardnog POS terminala, besplatnu članarinu za šest mjeseci za novootvoreni NLB poslovni paket prilikom otvaranja računa u NLB panci kako bi učestvovali u ovom konkursu (u slučaju da nijesu klijenti NLB Banke), kao i druge bankarske povoljnosti sa kojima se klijenti mogu upoznati na www.nlb.me/okvir.

Koliko su u poslovnim politikama vaše kompanije zastupljeni programi namijenjeni ženama u biznisu?

NLB banka A. D. Podgorica jeste prva komercijalna banka koja se pridružila Programu podrške Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) „Žene u biznisu”, a koji ima za cilj da oslobodi potencijal preduzetnica omogućavajući pristup finansijama i znanju potrebnim za rast poslovanja. Učešćem u ovom programu žene u biznisu mogu se kandidovati za kredite po atraktivnim i fiksnim kamatnim stopama, koje pružaju sigurnost u nesigurnim vremenima. Šta god da se desi, možete biti sigurni da se vaša rata neće promijeniti.Kao banka primarnog izbora za više od 32% registrovanih preduzeća koja vode žene u Crnoj Gori, željeli smo da nagradimo povjerenje naših klijentkinja programom koji nudi, personalizovano, bolje bankarsko iskustvo. U našem programu za žene u biznisu, akcenat je na olakšanom pristupu izvorima finansiranja, što je i dalje glavna barijera za šire uključivanje žena u svijet biznisa. Sa većom uključenošću žena u svijet biznisa raste njihova vidljivost i stvara se prilika za oslobađanje ogromnog potencijala za unapređenje i osnaživanje ukupnog ekonomskog ambijenata.

U okviru ovog programa, u organizaciji NLB banke, a uz podršku naših partnera – EBRD-a i Frankfurtske škole za finansije i menadžment, poslovne žene su do sada imale priliku da koriste besplatne edukacije, a teme radionica brižljivo su birane na osnovu analize tržišta i stvarnih potreba ženskih biznisa za znanjem i vještinama, koji su po završenim edukacijama lako primjenljivi u praksi i daju opipljive rezultate.

Lično, obrazovanje smatram vrlo važnim za svako polje rada. Zato je moja najtoplija preporuka ženama u biznisu da stalno usavršavaju svoja znanja i vještine. Danas je mnogo raznovrsnog znanja dostupno online i to besplatno, zato je veoma važno svakog dana odvojiti dio vremena za učenje i rad na sebi. Nadam se da ćemo uživati veću institucionalnu podršku u budućnosti, a mi u NLB-u željeli bismo da budemo vaš pouzdan partner na tom putu.

Kakva su vaša iskustva u saradnji sa ženama koje su vlasnice biznisa ili upravljaju kompanijama?

NLB banka ima odlična iskustva sa ženama koje su vlasnice biznisa ili upravljaju kompanijama.
Česta ocjena naših komercijalista jeste da su žene u biznisu urednije i odgovornije u izmirivanju obaveza prema banci i planiranju investicija. Kreditna linija Women in Business svakako je uticala na poboljšanje saradnje kroz veći kreditni plasman i uspostavljanje poslovnih odnosa sa brojnim novim klijentkinjama i uvjereni smo da ženskim biznisima gradimo dugoročna partnerstva.

Planirate li pokretanje novih linija kreditiranja i podrške ženama u biznisu?

Banka će nastaviti podršku ženama u biznisu kako kroz postojeće kreditne linije tako i putem aktivne kreditne linije za žene u biznisu, za koju se već razmatra produženje roka, uz dodatna sredstva koja će biti raspoloživa za investicije u okviru ženskih biznisa.

(Visited 8 times, 1 visits today)