Snažan i kompetentan tim koji niže uspjehe

Iako najveći udio leži u dobrom strateškom planiranju, postavljanju realnih ciljeva i aktivnostima ka njihovom ispunjavanju, to je samo jedan dio onoga što poslovanje čini uspješnim. Jednako važan, ako ne i ključni dio doprinosa poslovnom uspjehu, daju ljudi

Pivara „Trebjesa” baštini tradiciju pivarstva dugu 126 godina, a već 13 godina ovim jedinstvenim industrijskim brendom Crne Gore upravlja Sanja Ćalasan. Za poziciju izvršne direktorice u kompaniji, za koju bi se laički moglo reći da je tipično „muška”, preporučili su je rezultati, kompetencije, posvećenost, iskustvo, timski rad.  Ćalasan vjeruje da uspjeh svakog biznisa leži u jednakim prilikama za sve, ali i da je važno naći ravnotežu između poslovnog i privatnog, bez obzira na to što nas prevaga jedne ili druge strane može naučiti važnim lekcijama i obogati nam život.

„Biti prva žena u istoriji na čelu ove kompanije velika je čast, ali nosi i veliku odgovornost. Uspjeh se ne može ostvariti bez sinergije, podrške i snage tima. Mislim da su nam raznovrsnost tima, fokus na rezultatima i kontinuirano učenje ono što nam daje snagu”, kazala je Ćalasan.

44% žena je na menadžerskim pozicijama u Pivari „Trebjesa”

Prema njenim riječima, od kraja Drugog svjetskog rata, kada se cijeli svijet oporavljao od velikih posljedica, preko brojnih kriza na globalnom nivou, zatim izazovnih godina privatizacije, mnogo šta je u manjoj ili većoj mjeri uticalo na oblikovanje Pivare „Trebjesa”, kakvu poznajemo danas. Dodaje da su promjene na tržištu jedina konstanta, naročito u ovako dugom razdoblju. „Zahvaljujući predanom radu i mudrim poslovnim potezima, „Trebjesa” je danas jedna od najsnažnijih crnogorskih kompanija, čije uspješno poslovanje potvrđuju dobri poslovni rezultati iz godine u godinu. Nikšićko je već generacijama omiljeni brend domaćih potrošača, a glas o njegovom kvalitetu ide i van granica naše zemlje. Tu je još 15 svjetskih brendova koji su dio našeg asortimana”, navela je Ćalasan, komentarišući to što je prema rezultatima rangiranja Top Women Business Montenegro Pivara prvorangirana u kategoriji srednja preduzeća kojima upravljaju žene. 

Upitana u čemu vidi svoju prednost u poslu u odnosu na muške kolege, Ćalasan je podsjetila na brojna istraživanja koja su pokazala da postoje razlike u menadžerskim stilovima muškaraca i žena. „Ono što moje iskustvo govori jeste da su žene, generalno, pristupačnije, inkluzivnije, vičnije u upravljanju različitostima i bolje u definisanju očekivanja i pružanju povratnih informacija. Zahvaljujući povratnim informacijama koje dobijam u okviru internih godišnjih evaluacija, imam priliku da se uvjerim u stepen uspješnosti svog menadžerskog pristupa. Veoma me raduje to što kolege sa kojima sarađujem prepoznaju vrijednosti koje njegujem i koje želim da podstaknem i kod ostalih članova tima. Te vrijednosti, između ostalih, na prvom mjestu počivaju na poštovanju različitosti, transparentnosti, podsticanju kreativnih i inovativnih ideja, prepoznavanju zasluga jedino na osnovu rezultata i ostvarenih ciljeva”, rekla je ona. Ćalasan vjeruje da uspjeh svakog biznisa leži u jednakim prilikama za sve – da se uspjeh gradi na bazi kompetentnosti, posvećenosti, na želji za napretkom i motivaciji ljudi. „I kada pogledam iza sebe, od prvih dana u Pivari do danas, upravo to su principi koje sam vrednovala kod nadređenih i koje želim da nastavim i nadogradim sa ove pozicije”, kazala je ona.

Za žene od znanja nema prepreka

Ćalasan kaže da su žene po prirodi hrabre, da su veliki borci i da nose u sebi snagu koja je često nevidljiva i tiha, ali izuzetno velika. „Bilo da žele da pokrenu sopstveni biznis ili da se prijave za neku upravljačku poziciju koja se percipira kao „muška”, treba da znaju da ne postoje ograničenja ako posjeduju znanje, sposobnosti i vještine. Nekada žene same sebi nametnu ograničenja, što je potpuno pogrešno – uvijek treba da imaju na umu da su profesionalni i lični razvoj, unapređenje vještina i sticanje iskustva jedini parametri koji su važni za uspjeh u karijeri”, rekla je Ćalasan.

Ćalasan smatra da je poslovni uspjeh, ako se sagledava suštinski, zbir više faktora. „Iako najveći udio leži u dobrom strateškom planiranju, postavljanju realnih ciljeva i aktivnostima ka njihovom ispunjavanju, to je samo jedan dio onoga što poslovanje čini uspješnim. Jednako važan, ako ne i ključni dio doprinosa poslovnom uspjehu, daju ljudi. Značaj tima je posebno došao do izražaja u proteklim dvjema godinama, kada su se biznisi širom svijeta suočili sa nepredviđenim okolnostima, kada je imperativ  bio da, na prvom mjestu, ljudi, ali i biznis, ostanu bezbjedni. I zato je balans između strategije i ciljeva s jedne strane, i građenja motivisanog, profesionalnog, odgovornog i zadovoljnog tima s druge strane, ključ poslovnog uspjeha”. Dodaje da o svom doprinosu objektivno može govoriti jedino ako ga posmatra iz ugla rezultata internih evaluacija. Sudeći prema njima, zadovoljstvo joj je što može reći da je dio snažnog i kompetentnog tima koji niže brojne uspjehe.

Trebjesa je jedna od najsnažnijih crnogorskih kompanija, čije uspješno poslovanje potvrđuju dobri poslovni rezultati iz godine u godinu

Upitana čega se morala odreći da bi kompaniju dovela do pozicije na kojoj se sada nalazi, Ćalasan je kazala da rukovođenje kompanijom koja ima tradiciju  dužu od vijeka predstavlja izazov za sebe. „Ako ste pritom na čelu kompanije koja je dio jedne velike, multinacionalne kompanije, onda to donosi i novi stepen odgovornosti. Naravno, više odgovornosti mora  se odraziti i na privatni život, za koji nekada imam manje vremena. Ipak, to ne posmatram kao odricanje jer sam stekla izuzetno značajno iskustvo i znanje koji su me osnažili za buduće poslovne poteze i doprinijeli u krajnjem i razvoju i obogaćivanju moje ličnosti. Za ovih 13 godina zaista  sam uvidjela da je i u ovom odnosu ključ u ravnoteži. Ako se ipak tas na vagi više pomjeri na jednu ili drugu stranu, sve to donese važne lekcije i obogati bilo poslovni, bilo privatni život”, ocijenila je ona.

Ćalasan je istakla i da je na menadžerskim pozicijama u Pivari „Trebjesa” 44% žena, tako da u kompaniji činjenica da je žena na njenom čelu nije iznenađenje. „Ipak, moje imenovanje za izvršnu direktoricu 2010. bila je vijest koja je odjeknula medijima. Sjećam se jednog od naslova „Krigla u nježnim rukama”. Vjerujem da su stvari i u našoj zemlji krenule u pozitivnom smjeru, prije svega zato što su žene pokazale da jednako dobro obavljaju poslove kao i muškarci. Prije imenovanja na ovu poziciju 2010. godine, kolege su bile dobro upoznate sa mojim sposobnostima i rezultatima jer sam u kompaniji od 1998. i znam da sam jedino po tome i vrednovana. Iste vrijednosti i danas baštinimo u kompaniji”, navela je ona.

Govoreći o daljim poslovnim planovima, a imajući u vidu da je poslovni uspjeh nagrada za učinjeno, ali i obaveza za budućnost, Ćalasan je podsjetila da su prethodne dvije godine pokazale da se okolnosti mogu izmijeniti u trenutku i da je važno osigurati kontinuitet poslovanja. „Naučena lekcija kaže da se treba fokusirati na ono na šta možemo da utičemo i da treba odgovoriti agilno na sve nove nepredviđene okolnosti. Mi ćemo, kao i svih godina i decenija do sada, nastojati da budemo dobar partner zajednici, kupcima, potrošačima, da stvaramo kvalitetne proizvode i da ulažemo u osavremenjavanje pogona i komercijalnu izvrsnost. Nastavićemo sa ulaganjima u tržište, brendove, ljude i u zajednicu kako bismo zadržali prepoznatljiv kvalitet u svemu što radimo”, poručila je Ćalasan.

Žene su odigrale presudnu ulogu u istoriji piva

Ćalasan je podsjetila na jedan od stereotipa da je pivo muško piće, navodeći da neki istorijski podaci pokazuju da su upravo žene odigrale presudnu ulogu u istoriji piva. „Neki od njih govore da je, recimo, prije oko 7.000 godina u Sumeriji i u Mesopotamiji jedino ženama bilo dozvoljeno da proizvode pivo, jer se ono nekada smatralo dijelom ishrane. Dolazak industrijske revolucije i novi način proizvodnje potisnuo je ulogu žena. Ipak, danas se stvari ponovo mijenjaju. Podijeliću neke interesantne podatke, na koje smo kao dio multinacionalne kompanije Molson Coors ponosni. Naime, 16% najviših pozicija u ovoj multinacionalnoj kompaniji pokrivaju žene, a 42% su direktorske pozicije”, kazala je ona, dodajući da Molson Coors posebno vodi računa o poštovanju principa „ljudi na prvom mjestu”, o inkluziji, ali i o ostalim vrijednostima koje suštinski garantuju svakom pojedincu ravnopravnost i poštovanje poslovne etike.

(Visited 31 times, 1 visits today)