Prvakinja u šahu uspješna i u privatnom biznisu

Još ne postoji generalno ravnopravan položaj muškaraca i žena kada je u pitanju početna pozicija u biznisu. I dalje postoje određene barijere. U Podgorici je situacija mnogo bolja nego u drugim gradovima, ali generalno gledano potrebno je da se preduzmu određeni koraci na nivou države kako bi se situacija promijenila

Angelina Vuković, spješna sportistkinja i višestruka prvakinja Crne Gore u šahu, nije imala dilemu u kom pravcu će se kretati njena poslovna karijera. Prije gotovo tri decenije pokrenula je sopstveno preduzeće, a ta odluka je, sudeći prema uspjesima i realizovanim projektima, u potpunosti bila ispravna. Vuković je posebno ponosna što je njeno preduzeće „Osmi red – D”, bilo u prilici da pomogne mnogim ženama da pokrenu ili unaprijede sopstvene biznise, ali i da doprinese zajednici kroz brojne društveno odgovorne aktivnosti.     

„Motiv da pokrenem sopstveni biznis, prije svega, bila je moja želja da samostalno donosim odluke, sama snosim odgovornost i da ne zavisim od drugog. Prethodno sam imala iskustvo rada za privatne preduzetnike, vrlo kratko, ali dovoljno da shvatim da teško prihvatam naređenja koja su često bez plana i poslovne logike. U državnom sektoru nijesam radila i nijesam željela da radim, a takva odluka bila je bazirana na iskustvima prijatelja i porodice. Dakle, znala sam da biram teži put, da su muškarci dominantni u privatnom preduzetništvu, ali sam vjerovala u sebe i podršku porodice”, kaže Vuković.

Ženama nijesu potrebni protekcija ili povlašćen položaj – njima je potreban ravnopravan tretman prilikom zapošljavanja

Prema njenim riječima, privatnim biznisom počela je da se bavi 1994. godine, a tada je, kako dodaje, bilo malo žena vlasnika odnosno direktora privatnih firmi. „Bila je ustaljena praksa, kada dođete na neki sastanak, da u vazduhu visi pitanje: „Šta ova hoće i otkud ona tu?”. To me je uvijek samo dodatno motivisalo i još uvijek me motiviše”.

„Nedavno me jedan uspješan muškarac pitao kako sam uspjela da opstanem među vukovima? Prvo sam ga zamolila da se ne naljuti i da ću biti iskrena i direktna u odgovoru. Rekla sam mu da sam uvijek morala i da sada moram da znam više od njih (muškaraca). To je zaista činjenica. U moje edukacije na polju medicinske opreme i materijala uložila sam mnogo truda i vremena, pa mogu da kažem da posjedujem znanje koje je, kada je u pitanju poznavanje medicinske opreme, materijala i procedura, veće od znanja kolega koji rukovode preduzećima koja se bave istim poslom. Dodatno, činjenica da sam bila uspješna šahistkinja, višestruka prvakinja Crne Gore, pomogla mi je da uspješno i dugoročno planiram, a možda i da prije i brže od konkurencije predvidim potrebe crnogorskog zdravstva. Uz sve to, uporna sam poput kornjače, disciplinovana na majku, a hrabra na oca”, navela je Vuković.

Govoreći o tome koliko je crnogorsko društvo naklonjeno ženama koje žele da započnu biznis ili da se bave se njime, Vuković je ocijenila da je situacija sada znatno bolja od vremena kada je ona počinjala. „No i pored toga što mislim da dosta zavisi od nas samih, ipak ne mogu da ne istaknem da još ne postoji generalno ravnopravan položaj muškaraca i žena kada je u pitanju početna pozicija u biznisu. I dalje postoje određene barijere. Nije isti odnos u svim gradovima Crne Gore. U Podgorici je situacija mnogo bolja nego u drugim gradovima, ali generalno gledano potrebno je da se preduzmu određeni koraci na nivou države kako bi se situacija promijenila”, rekla je ona.

1994. godine je osnovano preduzeće „Osmi red – D”

Vuković smatra da bi prvo u državi trebalo uspostaviti sistem pravičnog odabira kadra putem konkursa, a to podrazumijeva smanjenje političkog uticaja na proces zapošljavanja. „Ženama nijesu potrebni protekcija ili povlašćen položaj. Ženama je samo potreban ravnopravan tretman, tj. jasan način bodovanja prilikom raspisivanja konkursa za radno mjesto. Takođe, potrebno je formirati određene fondove koji bi bili na raspolaganju ženama koje žele da započnu sopstveni biznis”, kazala je Vuković.

Ona je pojasnila da su žene, po prirodi, opreznije od muškaraca, pa im je potrebno pomoći na samom početku. „Takav fond treba da se snaži i obnavlja, tj. da u budžetu postoje opredijeljena sredstva za takvu namjenu. Osim toga potrebno je da u takvom projektu učestvuju uspješne poslovne žene kroz uplate određenih sredstava, uz obavezno učešće u odlučivanju o raspodjeli sredstava”.

Vuković poručuje ženama koje su neodlučne, a žele da se bave privatnim biznisom, kao i ženama koje se dvoume da li da zauzmu neku upravljačku poziciju u kompanijama: „Vi to znate i možete! Ne treba da se takmičite s muškarcima. Vi samo treba da pokažete svoje sposobnosti. Na taj način polako ćete osvajati svoj prostor, a potencijal postoji. I nema odustajanja – polako, ali sigurno naprijed”.

Dobrotvori i nosioci tehnološkog razvoja

Preduzeće „Osmi red – D” registrovano je kao društvo ograničene odgovornosti i bavi se prodajom medicinskih sredstava i opreme, servisom medicinske opreme i savjetovanjem pri otvaranju zdravstvenih ustanova. Često po principu ključ u ruke opremaju privatne zdravstvene ustanove, a učestvuju i u rekonstrukcijama javnih zdravstvenih ustanova. „Ponosna sam na činjenicu da smo  rekonstruisali Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku u Kliničkom centru Crne Gore i da je on sada jedan od najboljih u regionu. Osim toga, naše preduzeće je jedan od nosilaca tehnološkog razvoja kada je u pitanju medicinska oprema u Crnoj Gori”, kaže Vuković. Posebno je ponosna što su bili u prilici da pomognu mnogim ženama u nastojanju da započnu privatni biznis ili da ga unaprijede. „Takođe, raduje me činjenica da je preduzeće došlo do nivoa da može da funkcioniše i bez mog učešća, tj. da postoji tim ljudi sa znanjem i sposobnostima na visokom nivou, kao i da su u našem preduzeću žene u svemu ravnopravne s muškarcima. Ponosna sam i na činjenicu da smo dali veliki doprinos kao društveno odgovorno preduzeće kroz veliki broj donacija”, navela je ona.

(Visited 49 times, 1 visits today)