Žensko liderstvo kao strateško opredjeljenje

Najbolja potvrda profesionalnih kapaciteta Produkcije Radija i televizije Crne Gore jesu stručni kadar, najsavremenija tehnička oprema i visok procenat sopstvene proizvodnje

Aleksandra Sekulić – Vojvodić direktorica je Produkcije Radija i Televizije Crne Gore (RTCG) i prva žena na toj poziciji za gotovo osam decenija postojanja tog medija. Magistrica je produkcije, a školovala se na Cetinju i u Beogradu na fakultetima dramskih umjetnosti. Smatra da je uloga Javnog servisa, kao medija, od velikog značaja za promovisanje rodne ravnopravnosti.

„Kao žena i direktorica Produkcije, uvjerena sam da je spoj odlučnosti i suptilnosti dobitna kombinacija, uz znanje i integritet koji su okosnica napretka. Žensko liderstvo naše je strateško opredjeljenje, ali je dug put do istinske ravnopravnosti. Potrebno nam je društvo u kojem će se žene osjećati sigurno i ohrabreno da profesionalno djeluju u javnom prostoru, društvo u kojem će žene bez ličnih i porodičnih rizika, ostvariti svoje potencijale i kompetencije“, kazala je Sekulić – Vojvodić.

Navodi da je produkcija njena ljubav, njen izbor i profesija za koju se obrazovala. „Prva sam žena na čelu ovog sektora, što doživljavam kao odgovornost, izazov i privilegiju. Uz podršku prvih saradnka, koji su dokazani profesionalci i autori, vizija kojoj stremim dobija smisao i potvrdu. Njegujemo kulturu dijaloga, razmišljamo u formi rješenja i mijenjamo kreativnu paradigmu“, rekla je ona.

Sekulić – Vojvodić podsjeća da se u bogatoj tradiciji Radija i Televizije Crne Gore organizacioni model Produkcije mijenjao, te da je ključnu transformaciju doživio kada je postao autonoman sektor. Taj status omogućio mu je ravnomjeran razvoj i zastupljenost, posebno imajući u vidu digitalizaciju RTCG-a i uspostavljanje inovativne audiovizuelne estetike. „Uprkos osjetnom napretku, u Produkciji je potrebno konstantno zalaganje kako bi se sistemski obezbijedila adekvatna validacija stručnog, visokokvalifikovanog i rukovodećeg kadra u odnosu na programski i tehnički resor“, smatra ona.

Sekulić – Vojvodić kaže da imidž Produkcije RTCG-a čine djela istaknutih stvaralaca – režisera, producenata, direktora fotografije, montažera, scenografa, dizajnera, tonaca, koji podsjećaju na neprolaznost i kvalitet. „Danas, slikom i zvukom ispisujemo nove stranice istorije, bogateći arhivsku riznicu i kulturu sjećanja cijelog društva“.

Imidž Produkcije RTCG-a čine djela istaknutih stvaralaca – režisera, producenata, direktora fotografije, montažera, scenografa, dizajnera, tonaca…

Dodaje da su najbolja potvrda profesionalnih kapaciteta Produkcije stručni kadar, najsavremenija tehnička oprema i visok procenat sopstvene proizvodnje. „U kontinuiranom smo procesu unutrašnjih reformi i modernizacije opreme, načina realizacije programa i scenografskih rješenja“, rekla je ona.

Objašnjava da globalni trendovi i digitalno doba zahtijevaju sve veće ulaganje u kvalitet i u produkciju sadržaja. Vizuelni efekti, animacija, video i audio dizajn segmenti su koje je neophodno razvijati. „Tehnološka dostignića i vještačka inteligencija napredni su standardi koji kucaju i na naša vrata. U jezgru promjena treba da bude ljudski faktor. Dajem prednost vrijednim i odgovornim kolegama koji se zalažu za profesionalizaciju i izvrsnost. Zadovoljstvo je imati najbolji tim, za koji ne postoji nemoguće“, kaže ona.

Sekulić – Vojvodić objašnjava da su najbolja uporedna praksa i domaća autentičnost, znanje, iskustvo i javna uloga inspiracija za dalji razvoj i promjene koje nameće savremeno doba u oblasti produkcije.

„U procesu proizvodnje programa nužno je razumijevanje konteksta i kreativne slobode, što uključuje odgovornost i visoku usklađenost svih segmenata. Dualizam slobode i odgovornosti princip je kojem težimo. Upravljamo idejama, informacijama, rokovima, tehničkim i ljudskim resursima, budžetom i kompletnom logistikom, a srž uspješnog upravljanja jeste interna komunikacija. Zato svakodnevno razgovaramo o uspjesima i greškama, o prioritetima, planovima i odlukama“, kazala je ona.

(Visited 140 times, 1 visits today)