Žene su pokretačka snaga Javnog servisa Radio i televizija Crne Gore

RTCG posebno cijeni znanje i kreativnost žena i u tom pravcu nastaviće svoje poslovanje, obezbjeđujući im najbolje radne uslove, socijalnu sigurnost i mogućnost da izraze svoj profesionalni i liderski potencijal

Radio i Televizija Crne Gore oduvijek su bili prepoznati po znatnom učešću žena u programskim aktivnostima, administrativnim poslovima, kao i u rukovodećim strukturama.

Za razliku od drugih javnih institucija, koje se ne bi mogle pohvaliti ravnopravnošću žena i muškaraca u upravljačkim strukturama, u Radiju i Televiziji Crne Gore jednakost je i suštinski postignuta, što potvrđuju i statistički podaci. U RTCG stalno je zaposleno 747 osoba, od čega je 348 žena i 399 muškaraca.

Najnovija istraživanja pokazuju da je svaka peta osoba koja se pojavljuje u medijima žena, a one uglavnom nijesu sagovornice za teme iz politike, ekonomije i sporta

U Javnom servisu 47 žena je na rukovodećim mjestima, dok 54 muškarca imaju rukovodeću poziciju. Od ukupnog broja žena u RTCG rukovoditeljki je 13,51%. Gotovo je identičan procenat muškaraca na rukovodećim pozicijama – 13,53%. Sadašnje stanje sa rukovodećim kadrom jeste takvo da su žene direktorica Televizije Crne Gore, pomoćnica generalnog direktora za korporativne poslove, kao i savjetnica generalnog direktora za strateški razvoj. Žene su i na čelu Multimedijalnog centra, Pravne službe, Službe ljudskih resursa i Službe javnih nabavki. Kada je riječ o programu, naročito Televizije Crne Gore, u ukupnoj strukturi zaposlenih većina su žene – novinarke i urednice. Žene su na pozicijama urednica Satelitskog programa, Informativnog, te redakcija Dokumentarnog, Obrazovno-naučnog, Zabavno-komercijalnog programa, Dječjeg programa, Redakcije za turizam, kao i na čelu Odjeljenja promocije programa.

Istorija Radija i Televizije Crne Gore potvrđuje da je aktuelno stanje logičan slijed, jer se u ovoj medijskoj kući u kontinuitetu žene smatraju pokretačkom snagom. Od 2017/2018. generalna direktorica RTCG bila je žena, a čak tri žene bile su direktorice Televizije Crne Gore u posljednjoj deceniji.

47 žena nalazi se na rukovodećim pozicijama u Javnom servisu

Javni servis Radio i Televizija Crne Gore za 78 godina postojanja, preko svojih prepoznatljivih radijskih novinarki, TV voditeljki, novinarki i urednica, te preko upravljačkih struktura, potvrdio  je ne samo visoku profesionalnost žena u medijima i rodnu senzitivnost nego je i proaktivno djelovao. RTCG je u svom medijacentričnom stilu trasirala put boljem pozicioniranju žena u crnogorskom društvu, dajući tako primjer ostalim javnim, ali i privatnim institucijama i kompanijama. Ipak, pozicioniranost žena u Crnoj Gori još nije na zadovoljavajućem nivou. Na najvažnijim pozicijama u javnim strukturama nema ih više od 25%, te je sfera odlučivanja i dalje muška povlastica i to sedam decenija nakon što su žene dobile pravo glasa. Najnovija istraživanja pokazuju da je svaka peta osoba koja se pojavljuje u medijima žena, a one uglavnom nijesu sagovornice za teme iz politike, ekonomije i sporta. Tokom proteklih šest godina vidljivost žena u medijima povećala se samo za pola procenta. Žene čine većinu novinarskog kadra u Crnoj Gori, a polovinu rukovodećih pozicija u medijima pokrivaju žene. Na tom fonu je i RTCG. Međutim,  u ostalim crnogorskim medijima, naročito u vremenu krize, povećana je socijalna nesigurnost žena –  zbog korišćenja porodiljskog odsustva, kao i  zbog gašenja medija. RTCG posebno cijeni znanje i kreativnost žena i u tom pravcu nastaviće svoje poslovanje, obezbjeđujući im najbolje radne uslove, socijalnu sigurnost i mogućnost da izraze svoj profesionalni i liderski potencijal.

(Visited 19 times, 1 visits today)