Predrasude najveća barijera u poslovnom okruženju

Nikada nijesam dozvolila sebi da pomislim da je neko bolji od mene zato što je muškarac. Nije me bilo strah da iskažem svoje mišljenje i onda kada sam bila jedina žena ili jedna među malo njih u okruženju sa muškarcima na sličnim ili na višim pozicijama, kaže Peruničić

Upravljačke pozicije u kompanijama trebalo bi da obavljaju najsposobniji, nezavisno od toga jesu li žene ili muškarci, kaže Danijela Peruničić, izvršna direktorica kompanije S Press +. Ona smatra da će žene imati sve više prilika da se oprobaju u biznisu ili na nekim ključnim pozicijama u kompanijama, ali da je važno da vjeruju u sebe. U njenoj kompaniji na najznačajnijim pozicijama nalaze se sposobne i odgovorne žene.  

„Ne vjerujem da je išta u poslovnom okruženju samo po sebi prepreka koliko su to predrasude. Ne postoje oglasi kojima se favorizuje neki pol, ne postoje različiti uslovi kada su u pitanju školovanje i radni uslovi, pa ipak je, generalno govoreći, na rukovodećim funkcijama u biznisu veoma mali procenat žena. Bilo bi sjajno kada bi vlasnici kapitala, prilikom odlučivanja o tome kome dati neki posao, isključivo gledali ostvarene rezultate i pokazane sposobnosti, bez bojazni da je pripadnost ženskom polu znak slabosti, nježnosti, isključivo sklonosti lijepom, kako to obično biva“, rekla je ona.

Peruničić primjećuje da, sa druge strane, puno toga zavisi i od žena – nažalost većina bira da bude u sjenci. One izbjegavaju pozicije sa više odgovornosti, stresne okolnosti koje nose rizik, konflikte, izazove…

„Nijesam pristalica bilo kakvog nametanja pravila poslodavcima da se nešto mora u ovom ili onom procentu radi postizanja veće ravnopravnosti u raspodjeli pozicija. To bi bilo poslovno loše. Do pozicija treba da dođu oni koji su spremni iskoračiti ka višem, koji ne prihvataju manje i koji su jake individue, bilo da je riječ o ženskom ili muškom polu“, tvrdi ona.

Potrebno je prevazići strahove, a ukoliko uočite nečije predrasude u odnosu na vas, pobijedite ih argumentima i sigurnošću

Peruničić ne smatra da je problem (ne)prihvatanja žena u poslovnom svijetu nešto što je tipično samo za crnogorsko društvo. „Generalno, u svijetu koji je bio muški, gdje se najprije trebalo izboriti za prava žena da se školuju, a onda i za pravo da se uključuju u posao, ženama je bilo teško da se nametnu i dokažu – a posebno u poslovnom svijetu u kojem se očekuju brzina i spremnost na rizik. Međutim, vremena su se promijenila svuda, pa i u Crnoj Gori. Zaista vjerujem da će žene sve više imati prilike da se oprobaju u sopstvenom biznisu ili na nekim ključnim pozicijama u kompanijama u kojima su zaposlene“, kazala je ona.

Peruničić je poručila ženama koje žele da se bave biznisom, a  koje su neodlučne, da vjeruju sebi, jer će tako i druge natjerati da im povjeruju. „Nikada nijesam dozvolila sebi da pomislim da je neko bolji od mene zato što je muškarac. Nije me bilo strah da iskažem svoje mišljenje i onda kada sam bila jedina žena ili jedna među malo njih u okruženju sa muškarcima na sličnim ili na višim pozicijama. Potrebno je prevazići strahove, a ukoliko i uočite nečije predrasude u odnosu na vas, pobijedite ih argumentima i sigurnošću“, rekla je ona.

Peruničić je podsjetila da neke od najznačajnijih pozicija u njenoj kompaniji obavljaju žene – Ina, Violeta, Marijana, Tamara, Ratka. „One su hrabro odabrale da ponesu veću odgovornost. One su naše heroine i uzdanica u još bolje sjutra“.

Prema njenim riječima, kompanija S Press + bavi se distribucijom robe široke potrošnje, cigareta i štampanih medija. Preduzeće je jedan od vodećih distributera u zemlji, ima više od 200 zaposlenih i preko 2000 kupaca.

„Brzina kojom je S Press + postigao sjajne performanse u poslovanju jeste ono na šta sam posebno ponosna. Vjerujem je da su tome najprije doprinijeli dobra organizacija i pažljivo odabrani kadrovi. Ljudi kojima je povjereno da rukovode bitnim segmentima poslovanja opravdali su moje povjerenje i pokazali da su izazovi za rješavanje, a opravdanja za one slabije kojima biramo da ne pripadamo“, poručila je Peruničić.

(Visited 48 times, 1 visits today)