Predstavljeni benefiti ŽIGA Ženski biznis

Niže provizije i kamatne stope, kao i brže dobijanje finansijske podrške su neke od olakšica koje će biti omogućene preduzećima kojim upravljaju ili koja su u vlasništvu žena, a privredna društva kojima bude dodijeljen ŽIG Ženski biznis biće vidljivija i kao takva lakše prepoznata kao potencijalni korisnici svih ovih povoljnosti, saopšteno je na prvoj info-sesiji o ŽIGU Ženski biznis, koja je održana danas u Hotelu Hilton.

,,Projekat podrazumijeva dodjelu ŽIGA Ženski biznis privrednim društvima koja su u vlasništvu žena, kojima upravljaju žene, koja kontrolišu žene ili koja su nezavisna. Dodjela ŽIGA se zasniva na kriterijumima iz međunarodnog dokumenta MEST IWA 34”, kazala je Marija Dragojević, konsultantkinja za pravna pitanja u Sekretarijatu Savjeta za konkurentnost koji je inicijator projekta.

Ona je dodala da je nepravilno targetiranje ženskih biznisa jedna od najvećih barijera za razvoj ženskog preduzetništva.

,,Jedan od važnih alata koji planiramo da razvijemo u okviru ovog projekta je registar ženskih preduzeća”, zaključila je Dragojević.

Ljiljana Burzan-Nikolić, izvršna direktorica BI Communicationa je kazala da je ova agencija partner na projektu u saradnji sa BI Consultingom čiji portal binfo.me ove godine bilježi 10 godina postojanja.

,,Želimo da se što više žena prijavi da bude anketirano kako bi se na osnovu četiri osnovna kriterijuma iz dokumenta MEST IWA 34 utvrdilo da li je preduzeće žensko. To su kriterijumi za upravljanje, kontrolu, nezavisnost i vlasništvo. Važenje ŽIGA je dvije godine i tokom tog vremena ćemo pratiti da li je došlo do promjena u preduzećima za vrijeme trajanja važenja ŽIGA. U okviru projekta su obezbijeđena sredstva za dodjeljivanje 60 žigova”, kazala je Burzan-Nikolić.

Ana Kentera, izvršna direktorica MFI Alter Modus, koja je jedna od potpisnica Sporazuma o saradnji je istakla da je ŽIG Ženski biznis olakšica za Alter Modus kao finansijsku instituciju jer sve što bi oni utvrđivali u postupcima biće već ranije utvrđeno i za preduzeća koja su nosilac ŽIGA neće morati dodatno da se provjerava.

,,Administracija će biti kraća jer će biti unaprijed odrađena, pa će se lakše moći aplicirati za sve projekte i programe koje nudi Alter Modus”, kazala je Kentera.

Veliša Vujošević, menadžer za MSE poslovanje u Direkciji za koordinaciju prodajne i maloprodajne mreže u Crnogorskoj komercijalnoj banci, koja je potpisnica Sporazuma o saradnji je kazao da je CKB prepoznala značaj inicijative.

,,Podrškom ovom projektu želimo da  doprinesemo razvoju položaja žena u našem drustvu. Imamo i posebne kreditne linije za žene u biznisu, a posjedovanje ŽIGA će dodatno olakšati dobijanje podrške koju CKB nudi”, kazao je Vujošević.

Tamara Koljenšić, članica Odbora direktora u Financial Solutions, faktoring instituciji koja je takođa potpisnica Sporazuma o saradnji kazala je da je i Financial Solutions mlada kompanija, te da zbog toga dobro razumiju šta su prepreke, posebno kada je riječ o startupovima, ženama i mladima u biznisu.

,,Trudimo se da budemo ravnopravni i da uključimo što više ženske pameti u poslovanje. Procedure su jednostavne, trudimo se da budemo brzi i najdalje u roku od 24 h se može dobiti finansiranje. Neke od pogodnosti za privredna društva koja budu posjedovala ŽIG Ženski biznis su: odobrenja bez naknade, najniže kamate u našem portfoliu, a ukoliko bi bilo potrebe snosili bismo i trošak procjene čvrstih kolterala”, kazala je Koljenšić.

Projekat ŽIG Ženski biznis je iniciran od strane Sekretarijata Savjeta za konkurentnost uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj i Vlade Ujedinjenog kraljevstva preko Britanske ambasade u Podgorici. Partner na projektu je agencija za kreativne komunikacije BI Communication u saradnji sa prvim crnogorskim provajderom poslovnih informacija BI Consultingom.

(Visited 76 times, 1 visits today)