Važno je vjerovati sebi
i svojim instinktima

Crnogorsko društvo malo vodi računa o ljudima koji započinju svoj biznis. U tom smislu ne vidim i ne pravim razliku između muških i ženskih preduzetnika, kaže Rajković

Simona Rajković izvšna je direktorica kompanije S Maximo logistika. Njeno preduzeće zauzelo je prvu poziciju u rangiranjima Top Women Business Montenegro 2023 u kategoriji ‘mikropreduzeće kojim upravlja žena’. Rajković smatra da se uspjeh kompanije temelji na njenom dvodecenijskom iskustvu i istrajnosti, navodeći da su birokratija i finansijski nameti najveći problemi u crnogorskom poslovnom okruženju. 

„Moram priznati da je osjećaj zaista poseban“, kaže Rajković, i objašnjava kako je biti u klubu najboljih: „Vaša nagrada me je prijatno iznenadila, tim prije što nijesam očekivala da neko prati rad i malih privrednika, koji se svakodnevno bore da opstanu i unaprijede svoje poslovanje u ovim teškim vremenima“.

Navodi da su joj iskustvo i istrajnost  pomogli da ostvari profesionlni uspjeh.  „U poslu sam već dvije decenije, a po prirodi sam uporna i nikada ne odustajem. Kombinacija iskustva i istrajnosti možda je najviše doprinjela da firma kojom rukovodim bilježi konstantan rast, kako u finansijskim parametrima tako i na polju usluga koje nudimo klijentima“, ocijenila je Rajković.

Prepoznaju nas kao odgovorne i profesionalne, i kao 100% posvećene klijentima

Ona vjeruje da ih okruženje odavno prepoznaje kao odgovorne i profesionalne, i kao  100% posvećene klijentima i njihovim očekivanjima.

Rajković kaže da crnogorsko društvo malo vodi računa o ljudima koji započinju svoj biznis. „U tom smislu ne vidim i ne pravim razliku između muških i ženskih preduzetnika. Finansijske institucije i državni organi, uopšteno rečeno, vrlo malo razumijevanja i podrške pružaju ljudima koji se odluče da započnu svoj biznis“, tvrdi ona.

Rajković poručuje ženama koje žele da se bave biznisom da vjeruju u sebe i svojim instinktima – tako će lakše savladati svaku prepreku na koju nailaze.

Govoreći o tome šta bi najprije promijenila u poslovnom okruženju, a da je to predstavlja smetnju ženama u biznisu, Rajković naglašava da ne može govoriti samo u ime žena jer problemi koji postoje nijesu uslovljeni polom – oni su više sistemskog karaktera. „Birokratija i finansijski nameti najveći su problem u poslovnom okruženju“, istakla je ona. Žene, kako dodaje, treba da vjeruju u sebe i svoje sposobnosti. Da bi to postigle, potrebno je da ulažu u svoje obrazovanje i praksu jer je iskustvo veoma važno – kako uopšteno u životu tako i u profesiji.

Rajković navodi i da se firma S Maximo logistika, čija je suvlasnica i izvršna direktorica, bavi organizacijom međunarodnog transporta i carinskim zastupanjem. „Organizujemo preuzimanje roba u inostranstvu, po potrebi i izvozno carinjenje,  transport do krajnje destinacije, a nudimo i servis uvoznog carinjenja i skladištenja robe“, objasnila je ona.

Firma je 2019. godine počela da radi sa troje zaposlenih, a danas ih je šestoro, od čega je četvoro u stalnom radnom odnosu. „Tim smo sastavljen od iskustva i mladosti – uspješan spoj profesionalaca u domenu oblasti kojima se svako od nas pojedinačno bavi. Veoma sam ponosna na svoje zaposlene – bez njihove posvećenosti i požrtvovanosti ne bi bilo rezultata, pa ni ove nagrade. Konkretnu nagradu doživljavam kao krunu posvećenosti i truda koje svakodnevno unosimo u svaki segment našeg poslovanja“, kazala je Rajković.

(Visited 18 times, 1 visits today)