Ponosna Bokeljka koju cijeni svijet

Za svaku profesiju, pa i za odnose s javnošću, udruživanje u profesionalne asocijacije od krucijalnog je značaja za njihov integritet i kredibilitet. Bez profesionalnog udruživanja, koje uspostavlja značajne kriterijume i etički kodeks, profesija je prepuštena jednom vidu anarhije

Eleonora Albijanić u profesionalnim krugovima doživljava se kao pionirka i ikona crnogorske PR scene, kao pouzdana profesionalka, koja nesebično dijeli znanje, u oblasti odnosa s javnošću. Bogatu karijeru u odnosima s javnošću gradila je u turizmu, mobilnim komunikacijama i energetskom sektoru. Nezavisna je PR konsultantkinja i licencirana PR trenerica. Odnedavno je predsjednica crnogorskog ogranka Asocijacije za odnose s javnošću i komunikacije (PRCA) u okviru mreže za jugostičnu Evropu.

„Velika je čast i zadovoljstvo kad trodecenijski rad u oblasti odnosa s javnošću u Crnoj Gori bude prepoznat u međunarodnom kontekstu, na ovaj način. Za mene ovo je potvrda da radim iskreno, pošteno i najbolje moguće, i da sam na pravom putu. Zadovoljna sam što smo odmah na početku rada ove mreže, uspjeli da besplatno dobijemo istraživanje o stanju PR profesije na području jugoistočne Evrope, a i posebne rezultate za Crnu Goru, što nam daje jednu dobru osnovu za planiranje aktivnosti u cilju daljeg razvoja profesije“, ističe Albijanić.

Veliki izazov za žene jeste uspostavljanje balansa između profesionalnog i privatnog života

Prema njenim riječima, za svaku profesiju, pa i odnose s javnošću, udruživanje u profesionalne asocijacije od krucijalnog je značaja za njihov integritet i kredibilitet. Dodaje i da je bez profesionalnog udruživanja, koje uspostavlja značajne kriterijume i etički kodeks, profesija prepuštena jednom vidu anarhije.

„U PR-u i te kako je potrebno profesionalno udruživanje, a tome u prilog govore i rezultati najnovijeg istraživanja, prema kome čak 34%  ispitanika smatra da se uloga PR-a i komunikacije još uvijek ne cijeni dovoljno u upravljačkim strukturama organizacija, dok se 30% ispitanika osjeća cijenjeno, ali i prinuđeno da konstantno opravdava svoje postojanje, umjesto da se dokazuje sopstvena vrijednost. Zato možemo reći da se i dalje suočavamo sa izazovom održivog uticaja PR-a u organizacionom kontekstu“, smatra Albijanić.

Bogatstvo u različitosti

Albijanić kaže da ju je sudbina „častila“ time što se rodila i što je odrasla u Boki Kotorskoj i zato sa ponosom kaže da je Bokeljka. „A srce, iako je Tivat relativno blizu Podgorice zatreperi svaki put kada vidim more i rodni grad. Što sam starija, treptaj je sve intenzivniji. Kad nešto istinski volite, uvijek se nađe put i otvore se vrata da tu ljubav njegujete, pa tako, netipično, pjevam u klapi iz Podgorice. A možda osnujemo i ženski boćarski klub“, navodi kroz osmijeh Albijanić.

Ocjenjuje da se razmjenom iskustava sa kolegama iz okruženja, ali i iz šireg područja, mogu lakše prevazići slabe tačke koje je istraživanje identifikovalo, a to se prije svega odnosi na mjerenje i evaluaciju rada. „Upravo to je jedan od načina kako možemo pokazati i dokazati koliko je doprinos naše profesije bitan za uspjeh jedne organizacije. Na taj način pomoći će se i PR profesionalcima da zauzmu zasluženo mjesto i poziciju u organizaciji i da njihov rad bude cijenjen i vrednovan na pravi nači“, pojasnila je Albijanić

Podsjeća da su udruženja u pojedinim državama uvela i licenciranje, po uzoru na druge profesije, pa se PR-om mogu baviti samo osobe koje zadovoljavaju postavljene kriterijume.

Ženama u Crnoj Gori potrebno je dodatno osnaživanje u ostvarivanju planova, ciljeva i ambicija

Upitana šta joj bogato profesionalno iskustvo govori – sa kim je lakše raditi, s muškarcima ili ženama, ona podsjeća da se odnosi s javnošću smatraju više „ženskom“ profesijom. Istraživanja pokazuju da je više žena u toj industriji, ali su i muškarci koji se njome bave i te kako uspješni.

„Što se tiče lakšeg/težeg rada, ipak bih iz iskustva rekla da je to više pitanje osobina i karaktera čovjeka i njegovog profesionalnog odnosa nego pitanje pola, odnosno roda. U svom privatnom i profesionalnom životu nijesam nikada osjetila diskriminaciju po tom osnovu, ali sam svjesna da nemamo svi isto iskustvo. Ženama u Crnoj Gori sigurno je potrebno dodatno osnaživanje u ostvarivanju njihovih planova, ciljeva, ambicija. Inicijativa Top Business Women Montenegro upravo je jedan od načina kako se može doprinijeti osnaživanju žena“, navela je Albijanić.    

Kaže da je nedavno objavljeno prvo istraživanje PR pejzaža u Jugoistočnoj Evropi, koje je pokazalo je da se još „borimo da dokažemo potrebu našeg postojanja, da dokazujemo koliko naša profesija može uticati na rad jedne organizacije“.

Rezultati istraživanja pokazali su i da su najčešće uloge koje obavljaju zaposleni u PR-u razvoj komunikacione strategije, generalno odnosi s medijima i planiranje i organizacija događaja, pojašnjava Albijanić.

„PR je vrlo dinamična profesija, tokom pandemije COVID 19 doživjela je ne evoluciju, nego kako bi uvaženi kolega Behar rekao – revoluciju. Polovina ispitanika smatra da su u posljednje dvije godine sljedeći segmenti dobili na značaju: digitalni/društveni mediji, interne komunikacije i upravljanje reputacijom. Dinamična promjena prioriteta PR-a u Jugoistočnoj Evorpi, ukazuje na  evidentni porast onlajn angažovanja i organizacione kohezije. Najveća prijetnja industiji jeste loša praksa mjerenja i evaluacije našeg rada“, tvrdi ona.

Ne insistirajte na stavu mogu ja to sve sama

Goveći o tome šta bi bila njena poruka ženama koje žele da se bave biznisom, Albijanić ističe da je važno uvijek biti svoj, ono što u suštini jesmo, raditi iskreno i pošteno. „Rizikujući da zvučim kao lifecoach, a što nijesam, ipak ću, ali samo na bazi ličnog iskustva, iznijeti par naučenih lekcija. Potrebna znanja i vještine stiču se vremenom, ali poenta je da volite to što radite i da vjerujete u to što radite. Nemojte posustajati ako pogriješite. Priznajte sebi da ste pogriješili, naučite nešto iz te pogreške i krenite dalje, u osvajanje novih ciljeva, trudeći se da istu grešku ne ponavljate“, navela je ona. Veliki izazov za žene je, dodaje, uspostavljanje balansa između profesionalnog i privatnog života. „Bitan momenat u profesionalnom razvoju svakako je podrška porodice – ne insistirajte na stavu ‘mogu ja to sve sama’, prihvatite pomoć i podršku koja vam se nudi. Ja jesam. I sugurna sam da je vrijedjelo“, kazala je Albijanić.

(Visited 27 times, 1 visits today)